MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNİN YKS VE LGS’ YE YANSIMASI NASIL OLUR?

0 53

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNİN YKS VE LGS’ YE YANSIMASI NASIL OLUR?

            Mili Eğitim Bakanlığı yapmış olduğu son değişiklikler sonucu sınavlarda da birtakım farklılıklar oluştu. Özellikle Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde okuma, yazma ve dinleme becerilerine önem vermeye başladı.

Mili Eğitim Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu senaryolara bakıldığında açık uçlu soruların sorulduğu ve bilgilerden hareketle çıkarım yapmayı öncelediğini görüyoruz. Sadece Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı dersi için değil diğer branşlarda da açık uçlu soru sistemine geçildi.

Yazılılarda alınan bu kararın YKS sınavına yansıması nasıl olur? Son zamanlarda Türkçe ile ilgili zorlayıcı sorular ortaya konmuştu. Bu dersin artık çantada keklik olmayacağı aşikar bu tip sınavlarda paragraflar artık daha fazla sorulmakta ve daha fazla yoruma dayanmaktadır. Lgs sınavlarında da mantık yürütme ve yorum yapma soruları fazlaca gelmektedir. İleride de daha fazla bu tarz soruların geldiğini göreceğimize inanıyorum.

AYT dediğimiz sınavın 2. kısmında edebiyat dersi için artık soru tarzları değişmek zorundadır. Sınavlarda daha çok bilgi ağırlıklı bir sistem varken artık şiirden hareketle, metinden hareketle.. tarzı hem bilgi hem yorum yapmaya uygun sorular artmaktadır.

Sonuç olarak Mili Eğitim Bakanlığı strateji değiştirdi. Daha fazla okuyup anlama ve yorum yapmaya yöneldi. Bu durumun ileride girilecek YKS_LGS_KPSS gibi sınavlara yansımalarının olacağını düşünerek hareket etmek durumundayız.

Cevap bırakın