AYT SELİM İLERİ DESTAN GÖNÜLLER ROMAN ÖZETİ
DESTAN GÖNÜLLER ROMAN ÖZETİ
Yazar: Selim İleri
Başlıca Karakterler: Yusuf, Birsen, Ümit, Meliha
Romanda çocukluğundan gençliğine kadar hayatında izler bırakan anılarının anlatıldığı Yusuf, çevreye kapalı büyütülmüş, pek fazla arkadaşı olmayan, korkak bir çocuktur. Bu çocuğun hayatında dönüm noktası olan en önemli olay, ilkokulu babasının zoruyla yatılı okumasıdır. Mahallede yazdan yaza oynadığı iki arkadaşı vardır: Birsen, Ümit. Birsen küçük yaşına rağmen büyük istek ve tutkuları olan açıkgöz bir kızdır ve Yusuf’un çocukluk aşkıdır. Ümit ise Yusuf’un tersine başarılı ve tuttuğunu koparan bir çocuktur, küçük yaşına rağmen Birsen’le birleşip Yusuf’la alay etmektedir.
Yusuf ise kız gibi sakin, daha çok gürültüden kaçan tuhaf bir çocuktur ve bu yüzden çevresindekiler onunla “Kız Yusuf” diye alay ederler. Gittiği yatılı okulda da devam eden bu durumu, Yusuf’un kimlik bunalımları takip eder. Arkadaşları ve öğretmenleri bu durumu ailesine şikâyet ederler ki zaten Yusuf’un babası da baskıcı biridir. Babasının bu hâli Yusuf’un durumundaki en büyük etkendir.
Yusuf’un babası ölünce, annesiyle başka bir eve taşınırlar. Yusuf gençlik çağlarında kendisinden yaşça büyük olan Meliha’yla arkadaşlık eder. Meliha dul bir kadındır. Meliha’yla birbirlerine anılarını anlatırlar. Yusuf Meliha’nın eski eşiyle tanışır. Zaten daha sonra da Meliha eski eşine geri döner. Yusuf okulunu bitirdikten sonra Meliha da gidince, Birsen’le evlenmeye karar verir ama daha sonra vazgeçer.
Romanda Yusuf’un kırılan gururundan ve yaşadığı kötü anılardan çokça bahsedilmiş hatta kimi zaman tekrara düşülmüştür. Yazar romanda Yusuf’un anlattığı, kişiliğinde iz bırakan anılardan söz ederken, karakterin bu çaresizliğini Yusuf Peygamber’in durumuyla eşleştirmiştir. Hatta bazı yerlere Kuran’da geçen Yusuf Peygamberlerle ilgili ayetler de koymuştur.