GÜNÜMÜZDE UYARAN ÇOK NASIL DERS ÇALIŞMALI?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TAKTİKLERİ
YKS bizlerin öğrencilik hayatında fazlaca yer tutmaktadır. Hepimiz eğitim sisteminde mutlaka bir sınav sistemine tabi olmuş ve sonucunda ya başarılı olmuşuzdur ya da başarısız olmuşuzdur. Peki, bu sınav sistemi sürekli değişmekte değişen bu sistemlerde başarı nasıl gelmektedir?
Bu yazımızda YKS’de başarılı olmanın yolları, TYT ve AYT’ ye nasıl çalışmalı, sorulara nasıl yaklaşmalı bunlar üzerine bilgi vereceğiz.
DÜŞAMANI TANI:
YKS’de gelen soru sistemini, sorumlu olduğun dersleri, konu dağılımını iyi belirlemelisin. Öncelikle hangi alanda sınava gireceğini netleştirmelisin. Netleştirdiğin alan; senden nerelere çalışmanı istiyor, iyi belirlemelisin. Sistemi iyi tanımazsan; bu durum sende stres yaratacak ve süreç içinde boğulacaksın, zamanla bu durum motivasyon kaybı yaşamana sebep olacaktır.
İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır. Belirsizlik daha fazla strese girmemize ve bu belirsizlik motivasyon kaybına neden olmaktadır. Bu süreçte ise motivasyon her şeydir. Bunun için gireceğin sınavı iyi bil! Bunun için araştırma yap! gerekiyorsa REHBER öğretmenine danış.
ZEKAYI DEĞİL İRADEYİ ÖLÇÜYOR:
Sınavlar bir değerlendirme biçimidir. Sınavlar bilgi, analiz ve sentez gibi basamaklardaki bilgi durumumuzu ölçer. YKS’de bizim bir takım bilgi kapasitemizi ölçmek için oluşturulmuştur. Sınav sistemimize bakacak olursak aslında o kadar zeki olmaya gerek yok sadece düzenli çalışmaya ve sağlam bir iradeye gerek var. Sınavlarda konular değişmiyor, çoğunlukla okuduğunu anlama üzerine kurulu. Bu durumda bol soru çözen, bol ezber yapan aslında soruların mantığının aynı olduğunu anlayacaktır. Gerisi ise oturup düzenli şekilde ders çalışmayı başarabilmektir. Düzenli şekilde çalışarak bilgi birikimini ve soru çözme kabiliyetini geliştir.
ZAMANIMIZDA UYARICI ÇOK:
Günümüz dünyasında uyarıcı çok fazladır. Ders çalışırken en çok bu durum can sıkacaktır. Bilgisayar oyunlarından tutun, sinema, dizi, anime, müzik gibi birçok uyaran sizleri zorlayacaktır. Ders çalışmak içimizden gelmedikçe keyif verici alanlara kaçmak cazip hale gelecektir. Bunun için ne yapmalı.
-sağlam irade ve kararlı olmalı
– hedef belirlemeli
-sınırlarınız olmalı
-arkadaşa ve uyarana dur diyebilmeli
-her şeyin geçici olduğu bilinmeli ve odaklanmalı
-istediğiniz bölüm, üniversite hakkında bilgi almalı bizzat görmeli
-bir hayal, amaç uğruna çalıştığınızı unutmamalısınız.
Kendinizi iyi tanımalısınız. Biz sizlere keyif aldığınız şeylerden uzak durun demiyoruz. Keyif aldığınız şeyleri sınırlandırmanızı ve yaşamınıza dersleri de dahil etmenizi istiyoruz. Bu şekilde uyaranlara karşı farkındalığınız artacak ve motivasyonunuz üst noktalara taşınacaktır. Vicdanen rahatlık hissedecek daha mutlu bir süreç geçireceksiniz.
ALIŞKANLIK MI DİSİPLİN Mİ ?
Ders çalışmak istesek de istemesek de bir alışkanlıktır. Geçmişten gelen bir alışkanlık işinizi daha kolaylaştıracaktır. Alışkanlıkları terk etmek zordur. Disiplin ise bazen zorlama ile olabilir ve ilk terk edileceklerdendir. Alışkanlık kazanmış olmak önemlidir. Ders çalışma alışkanlığı kazanmalısınız. Bunu için çeşitli taktikler yöntemler vardır. Örneğin: Japonların 1 dk kuralı ile başlaya bilirsiniz. En önemlisi gene rehber öğretmenin eteklerine yapışmalısınız.
PROGRAMIM NASIL OLMALI ?
Herkesin yaşamı, kültürü farklıdır. Bir program oluşturmak elbet önemlidir. Programa uymak daha önemlidir. Programlara robot gibi uymak elbet mümkün değildir. Bu durumda program sadece sizi forma sokmak için yapılmış programlardır. Bu programlar da keyifleriniz, yemek yeme saati, uyuma saati, dizi, film saati gibi mutlaka bilgiler olmalı ve ders çalışma saatleri ona göre ayarlanmalıdır. Her şeyden önemlisi kendinizi ve aile düzeninizi iyi tanımalısınız. PROGRAMA MÜMKÜN MERTEBE UYMAYA ÇALIŞMALISINIZ. Hobiniz olması size avantaj sağlayacak, kaygınızı azaltacak, kafanızı boşaltacaktır.
TYT VE AYT NASIL ÇALIŞMALI?
Her bireyin öğrenme yolu ve öğrenme hızı farklıdır. Kendi öğrenme yolunuzu belirlemelisiniz. Bu konuda binlerce kaynak vardır, kurumlar vardır. Bu kısımlara illaki belirli bir bütçe ayırmalısınız. Sizlerin soru bankası, çalışma kağıtları seçme şansınız yok süreç içinde mutlaka farklı kaynaklara ihtiyaç duyacaksınız.
Sistem için illa para harcamalı mı? Tabiî ki, hayır!! Okulların DYK kursları da işlerinizi görecektir hem de ücretsizdir. Bol deneme ile takviyeler yapmalı ayrıca siz de kendiniz denmeler çözmelisiniz.
TYT başlı başına ayrı bir ders bütününden oluşmaktadır. TÜRKÇE kısmına çalışırken konu anlatım kitabı üzerinden özetleyerek ilerlemeli ve sorular ile pekiştirmelisiniz. TÜRKÇE soru sayısı bakımından 40 sorudan oluşmaktadır. Bu 40 sorunun ortalama 30 tanesi okuduğunu anlama ile ilgili sorulardır. Geri kalan ortalama 10 soru dil bilgisi ağırlıklıdır. Soru dağılımı bu şekilde olan derse nasıl başlanmalı?
Türkçe dersi soru dağılımı bakımından okuduğunu anlama kısmı baskındır. Eğer okuduğunu anlamada sıkıntınız varsa dil bilgisi ile uğraşmak mantıklı olmayacaktır çünkü 30 soru okuduğunu anlama kısmından gelmektedir. Bu durumda sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragraf gibi konulara ağırlık vermek daha mantıklıdır.
Kendi kelime ve deyim sözlüğünü oluştura bilirsin. Örneğin: altı çizili kelime ve sözler den anlamını bilmediklerini alıp bir sözlük oluşturabilirsin. Dil bilgisi çalışırken özel hoca tutabilir, kurum hocalarına danışabilir, sosyal medya kullanabilirsin, yorumunu geliştirecek kitaplar okuyabilirsin.
ÖSYM genel olarak sormuş olduğu paragrafları deneme, sohbet, fıkra, makale gibi türlerden seçiyor. Bu türlerde yazılmış örnekleri okumak işine yarayacaktır. Özellikle son zamanlarda kuramlar, felsefe kitapları ağırlıklı metinler öğrencileri zorlamaktadır. Bu tarz farklı kitaplara yönelmekte fayda vardır.
AYT ise başlı başına farklı bir formattadır daha bilgi ağırlıklı sınavdır. Edebiyat dersinden 24 soru çıkmaktadır. Türk dili edebiyatı dersinin 9.10.11.12. sınıf konularının hepsini kapsamaktadır. Bu durum sizleri zorlayacaktır. Edebiyat bir süreçtir. Bilgi zamanla kazanılır, birikir. Bilgi olmadan edebiyat sorularını çözmek hata olur. Özellikle yazar-eser eşleştirmeleri sizleri zorlayacaktır. Bu dersi çalışırken;
-mutlaka konu anlatım kitabı olmalı
-konu başlıkları iyi belirlenmeli
-konuların iskeleti çıkarılmalı
– tablolar, grafikler ve şifrelemeler yaparak ezber yapmalı
– farklı dönemlerden eserler okumalı
– konu özerleri çıkarılmalı ve tekrarlar yapılmalı
-soru bankaları ve denemeler ile pekiştirme yapılmalı
-arkadaşlar ile gruplar kurabilir, beyin fırtınası yapılabilir.
Sonuç olarak her şeyin başı karar vermek, alışkanlık kazanmak, zamana yaymak, hedef belirlemek, masa başına oturmayı becermek ile olabilecek işlerdir. En önemlisi süreç esnasında motivasyon yüksek olmalı, dengeli ilerlemelidir.
Sistem fazlasıyla değişkendir. Sistemi eleştiren çok olacaktır, çalışmanı engelleyecek olan ve sürekli sistemi eleştiren olacaktır. Bu gibi durumlardan uzak durmalı sadece odaklanmalı hedefe ilerlemelisiniz. Beyin de tıpkı vücut gibi kondisyon kazanır, beyin kondisyonunuzu zamanla artırarak ilerleyin, unutmadan çalışmalısınız bu sizi en çok zorlayan konulardan olacaktır. Bolca soru ve tekrarla bu işin üstesinden gelebilirisiniz. Şimdiden başarılar dilerim.